مواد و وسایل لازم برای ساخت شمع ژله ای
ظرف شیشه ای بلند به شکل دلخواهیک ظرف یا قابلمه گود
پارافین ژله ای شمع
فتیله
مهره، سنگ ریزه، عروسک، گل های خشک، و یا هر وسیله تزئینی دیگر
مراحل ساخت شمع
مرحله اول: مقداری پارافین را در یک ظرف گود بریزید و با حرارت خیلی کم پارافین را ذوب کنید. می توانید از اجاق گاز معمولی و یا فر و یک قابلمه برای ذوب پارافین ژله ای استفاده کنید. درجه حرارت تبدیل پارافین جامد به مایع 180-220 درجه فارنهایت (82-104 درجه سانتیگراد) است. فتیله را داخل پارافین بجوشانید تا هوای داخل فتیله خارج شود.مرحله دوم: یک سر فتیله را به یک جسم سنگین مثل مهره، گره بزنید و به وسیله یک قلاب، در مرکز ظرف شیشه ای قرار دهید.
مرحله سوم: کف ظرف شیشه ای را مقداری گل خشک تزئینی بریزید، به طوری که روی مهره را بپوشاند. در این مرحله می توانید داخل ظرف شیشه ای را تزیین کنید.
مرحله چهارم: مقدار دیگری از پارافین را روی حرارت خیلی کم ذوب کرده و به آرامی داخل ظرف شیشه ای بریزید. توجه کنید که پیش از ریختن ژل در ظرف مورد نظر، ظرف را به مدت ده دقیقه در فری که با دمای 175 درجه فارنهایت (80 درجه سانتیگراد) گرم کرده اید، قرار دهید.
مرحله پنجم: آخرین مرحله، مرحله سرد کردن ژل است. برای سرد کردن ژل، دو روش (سریع و آهسته) وجود دارد. در روش سریع، تشکیل حباب داخل شمع متوقف می شود. برای این عمل پس از ریختن ژل درون ظرف، بایستی ظرف شمع را روی یک حوله آشپزخانه درون یخچال قرار داد. در شیوه آهسته، ظرف شمع را در یک روز آفتابی به مدت چند ساعت روی یک سطح صاف در بیرون از خانه قرار می دهند.
نکات مهم و کلیدی در ساخت شمع ژله ای
نکات اساسی و مهمی برای ساخت شمع ژله ای، وجود دارد که می تواند در موفقیت و کیفیت کار موثر باشد. این موارد عبارتند از:نکته اول، نحوه کار کردن با ژل است و اینکه بتوانید به راحتی با ژل کار کنید؛
نکته دوم، ظرفی است که برای قالب شمع انتخاب می کنید، سعی کنید از ظروف شیشه ای جالب و فانتزی استفاده کنید تا شمع شما زیباتر و چشم گیرتر شود؛
نکته سوم، نوع تزیین است، سعی کنید نوع تزئین شمع را متناسب با مجلسی که در آن قصد دارید از آن شمع استفاده کنید، انتخاب کنید؛
نکته چهارم، برای اینکه حباب کمتری در ظرف شمع شمع ایجاد شود، ظرف را به آرامی با پارافین پر کنید.
نکته پنجم، هرگز به شمع آب اضافه نکنید، اضافه کردن آب به پارافین باعث کدر شدن آن می شود.
نکته ششم، توجه داشته باشید که ژل قابل اشتعال است و اگر آتش گرفت باید با آن مانند روغن عمل کنید. به این ترتیب که در ظرف را بگذارید تا از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری شود.
نکته هفتم، هنگام کار کردن با ژل اگر دست شما سوخت، فوراً محل سوخته شده را با یخ مالش دهید.
نکته هشتم، توجه داشته باشید که برای ذوب کردن ژل از مایکروویو استفاده نکنید.
نکته نهم، برای سرعت بخشیدن به ذوب ژل، آن را به صورت تکه های کوچک در آورید.
نکته دهم، هنگام ذوب، روی چشمها محافظ قرار دهید.
نکته یازدهم، مرحله مایع یا جامد شدن ژل تدریجی است، هیچ وقت ژل را تا 220 درجه فارنهایت (110 درجه سانتیگراد) حرارت ندهید؛ زیرا امکان آتش گرفتن آن وجود دارد.
نکته دوازدهم، هنگام کار از دماسنج استفاده کنید. به طور معمول روی بسته های ژل درجه ذوب آن نوشته شده است.
دلایل حباب شمع با پارافین ژله ای
دلیل اصلی این است،که در ظرف یا بین تزئینات شما هوا وجود دارد و هنگامی که شما پارافین را داخل ظرف میریزید این هوا میخواهد خارج شود و در همین حین پارافین سفت میشود و مانع خروج هوا شده و باعث ایجاد حباب میشود،اما با تکنیک هایی میتوان تزئینات را طوری فیکس کرد که کمترین مقدار هوا را داشته باشد یا پارافین را مذاب نگه داشت تا تمام حباب ها از پارافین خارج شود.استفاده از کدام تکنیک یا نکته بستگی به شرایط و تجربه ی شخصی شما دارد، ممکن است تنها یک نکته یا ترکیبی از نکات و تکنیک ها مشکل شما را مرتفع سازد.
۱.در انتخاب پارافین دقت کنید تا کاملا شفاف و بدون حباب باشد
(ممکن است بدلیل بسته بندی صنعتی کارخانجات در بین پارافین حباب باشد که با ذوب شدن از بین میرود).
پارافین مرغوب زرد رنگ نیست و هنگام ذوب شدن کاملا شفاف و بدون حباب است
(البته ممکن است پارافین با حرارت زیاد از حد یا نور مستقیم وشدید کمی به زردی گرایش یابد).
۲.پارافین را حتما با حرارت پائین و به تدریج ذوب کنید(ترجیحا حرارت بن ماری).
۳.تزئینات را بوسیله اسپری ثابت کننده(کیلر) فیکس کنید
(البته در تکنیکی مشابه آنها را به پارافین مایع آغشته میکنند اما توصیه نمیشود)
۴.اگر در کف ظرف شن دارید میتوانید با یک لایه اسپری یا یک لایه سلفون مانع ورود هوا به پارافین شوید.
۵.حتما فتیله را قبل از کار گذاشتن در قالب به مدت ۱۰ دقیقه در پارافین مذاب گذاشته و سپس خارج کنید تا منافذ آن از پارافین پر شده و از هوا خالی باشد.
۶.پس از ذوب شدن ۸۰٪ پارافین آن را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا علاوه بر ذوب شدن مقدار باقیمانده دمای کلی آن کاهش یابد و تا حدی پائین بیاید که عسلی شود(در این مرحله از به هم زدن پارافین خودداری کنید زیرا باعث حباب میشود).
۷.پارافین را به آرامی از لبه ی ظرف بریزید تا کمترین حباب ایجاد شود.
اگر با رعایت این نکات هم به مشکلی برخورد کردید میتوانید از تکنیک های زیر استفاده کنید
شما با گرم نگه داشتن شمع میتوانید(با نرم شدن پارافین) اجازه دهید تا حباب های ایجاد شده از شمع خارج شود،این نکته اصلی میباشد،که در اینجا راهکارهای مرسوم را ذکر میکنیم اما روش های ابداعی شما هم میتواند عملی باشد، انتخاب به عهده ی شما میباشد.
۱.شمع را به مدت چند ساعت در نور مستقیم آفتاب قرار دهید(در این تکنیک نقش اصلی را حرارت آفتاب ایفا میکند).
۲.میتوانید شمع را با فر،سشوار یا آبجوش گرم نگه دارید(توجه کنید که در این حالت تزئینات معلقتان ممکن است به هم بریزد)،
البته دما باید تا حدی باشد که تزئینات ذوب نشود.
۳.هنگام سفت شدن پارافین میتوانید حباب های ایجاد شده را بوسیله سرنگ یا سوزن خارج کنید.
منبع:
1. سایت ستاره
2. سایت پرشین وی