تبارهای تبارشناسی
در این مقاله برآنیم تا با ردیابی تبارهای این نظریه، نقاط اتصال آن را با اندیشههای پیش از خویش بیابیم و زمینه های تکوین و بسط آن را تبیین نماییم.
جمعه، 19 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در این میان، تبارشناسی فوکویی نیز بر بستری از نظریات، دیدگاهها و مسائل زمان خویش رشد یافته و بالیده است. شناخت این دیدگاهها و جهت گیری ها و یافتن این مسائل، می تواند در روشن تر ساختن ماهیت و کارکرد تبارشناسی مؤثر افتد و آن را از منظری کلی تر در بافت معرفت بشری به ما نشان دهد.
در این مقاله برآنیم تا با ردیابی تبارهای این نظریه، نقاط اتصال آن را با اندیشههای پیش از خویش بیابیم و زمینه های تکوین و بسط آن را تبیین نماییم. از آنجا که به اعتراف خود فوکو، تبارشناسی فوکویی، فرزند تبارشناسی نیچه ای است، ابتدا این دیدگاه و مؤلفههای آن بیان خواهد شد و سپس زمینه های اساسی تبارشناسی فوکویی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
از آنجا که منشاء نخست تبارشناسی، در آثار نیچه نهفته است، بررسی تبارشناسی نیچه ای جهت فهم تبارشناسی فوکویی ضروری خواهد بود. از این روی، در این بخش ابتدا به تبارشناسی نیچه ای و مؤلفههای اساسی آن پرداخته میشود و سپس تفاوتهای تبارشناسی فوکویی با آن مد نظر قرار می گیرد.
مهمترین اثر تبارشناختی نیچه - تبارشناسی اخلاق - حول محور اخلاق و مفاهیم معطوف به خیر تکوین یافته است. این مفاهیم، در مقام مدال های افتخار تفکر غرب، همواره مورد ستایش بودند و در منطقه ممنوعه ای قرار گرفته بودند که هیچ کس را یاری تعرض بدانها نبود.
اما از نگاه نیچه، ارزشها مفاهیمی هستند که سنت غربی به دلیل ریشه داشتن در افلاطون گرایی و مسیحیت، آنها را شایسته تقدیس میداند. مثال هایی از این ارزش ها، خیر در برابر شر، نوع دوستی در برابر خودخواهی و حقیقت در مقابل باطل است. تبارشناسی نیچه در پی آن است تا نسب این ارزشها را دنبال کند. چهار اثر آخر نیچه، هر یک به نحوی به کار این پیگیری مشغولند. در این میان، بخش نخست "فراتر از نیک و بد"، از ارزش بیشتری برخوردار است، زیرا در عین پرداختن به یک نمونه عملی تبارشناسی، به تبیین آن نیز می پردازد. مؤلفههای تبارشناسی نیچه ای در دو بخش قابل ملاحظه است. نخستین بخش، معطوف به محتوای تبارشناسی وی و نقطه توجه آن و بخش دوم ناظر به مؤلفههای روش شناختی آن است. این مؤلفهها در ادامه مورد بررسی و کنکاش قرار می گیرند.
از منظر نیچه، هیچ ارزشی وجود ندارد که از دالان ارزیابی، از اعمال اراده ای که از منظر ویژهای اعمال می شود، عبور نکرده باشد. نیچه از قول زرتشت، می گوید «تنها از طریق محترم شمردن است که ارزشها بوجود می آیند» و «هسته وجود، بدون احترام، تهی است» (به نقل از مهان، ۱۹۹۲، ص ۸۳). به اعتقاد نیچه، «هر چیزی که برای ما ارزش است، در ماهیت خویش، فی نفسه ارزشمند نیست - زیرا ماهیت، اساسا فارغ از ارزش است. منتها در برخی مواقع، ارزش را به خود می گیرد - و این، "ما" هستیم که بدان ارزش می بخشیم »(نیچه، ۱۹۷۴، ص ۳۰۱). به طور مثال، حقیقت بدان جهت ارزش است که محترم شمرده شده است، بنابراین تنها در صورتی می تواند ارزش محسوب شود که به نوعی ارزیابی، به نوعی اعمال اراده مربوط شود. ژیل دلوز (۱۹۸۳) این دیدگاه نیچه را «واژگونی انتقادی» می خواند که در خود مفهوم ارزش نهفته است. از نگاه دلوز، از یک سو، ارزشها در مقام پیش فرض ها و اصول ارزیابی قرار می گیرند و از سوی دیگر، خود ارزشها مبتنی بر ارزیابی ها هستند و ارزیابیها را پیش فرض خود قرار میدهند. بنابراین تنها پیش فرض تبارشناسی آن است که اراده، تنها ریشه ارزشهاست. می توان گفت ریشه ایده آل ها نه در دنیای مثل افلاطونی است و نه در ماهیت خود چیزها، بلکه در اراده ای است که خود را در دنیای ما به ظهور می رساند(مهان، ۱۹۹۲). بر این اساس، تبارشناسی روشی است که ریشه ایده ها و آرمان ها را در اعمال ارادهها جستجو می کند.
به اعتقاد مهان (۱۹۹۲)، تبارشناسی در ریشه ارزش ها، به ویژگی خاص اراده می پردازد. به طور مثال، نیچه گزاره هایی چون «حقیقت ارزش است» را با دقت زیاد به این گزاره برمی گرداند که «من حقیقت را به جای خطا میخواهم». بنابراین، تبارشناسی، مطالعه راه هایی است که از طریق آنها، "اراده" می خواهد. مطالعه آن است که آیا آن اراده ضعیف بوده یا قوی؟ آیا آن اراده اصیل بوده یا برده؟ آیا آن اراده، عمل خلاقانه بوده یا عکس العمل کینه توزانه؟
ما مفاهیم و ارزشهای خود را از پیشینیان خویش به ارث برده ایم و فلاسفه تمایل دارند که این مفاهیم و ارزشها را چون امور و الزامهایی خودبنیاد بینگارند. اما از منظر نیچه، «آنچه ما بیش از همه نیاز داریم، نوعی شک گرایی تام نسبت به این میراث است» (نیچه، ۱۹۶۸ الف، ص ۴۰۹). بنابراین، تبارشناس ریشه های این ارزشها و مفاهیم را در کنش های فرهنگی و شرایطی جست و جو می کند که این ارزشها و مفاهیم در خلال آنها ظهور یافته اند. تبارشناسی، تاریخ زمان حال را به منظور فروریزاندن خودبنیادهای زمان حال مطالعه می کند.
منبع: تبارشناسی و تعلیم و تربیت، نرگس سجادیه، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول، تهران1394
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
آثار اندیشههای فوکو در تعلیم و تربیت
جمعه، 19 مهر 1398
قدرت در عرصه تعلیم و تربیت
شنبه، 4 آبان 1398
رویکرد تبارشناسی در تعلیم و تربیت
شنبه، 4 آبان 1398
نگاه توزیعی به قدرت
شنبه، 27 مهر 1398
قدرت معطوف به حیات
شنبه، 27 مهر 1398
مؤلفههای تبارشناسی
شنبه، 27 مهر 1398
بستر انجام تبارشناسی
جمعه، 19 مهر 1398
تبارشناس شدن نیچه
جمعه، 19 مهر 1398
پدر، معلم خانواده
دوشنبه، 6 اسفند 1386
خلاقيت را در بچههايتان درك و تقويت كنيد
يکشنبه، 5 اسفند 1386
تازه های مقالات
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
چالش هایی که خانوادهها در تربیت فرزندان نسل زد با آن مواجه هستند
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
داستان امالبنین
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
اولین تصاویر از استادیوم آزادی پس از بازسازی
قالیباف: خانواده اساس حرکت در همه ابعاد زندگی است
تداوم عملیات تخریب رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان
مدل جدید موهای ترامپ را ببینید
زیبایی خاص در جاده برفی درازنو
غبارروبی مضجع رضوی با حضور همسران و مادران شهدا
تخریب قبور شهدای مدافع حرم در جنب حرم حضرت زینب(س)
انهدام ادوات و نیروهای دشمن صهیونی در اردوگاه طولکرم
کودک ۶ ساله فلسطینی که اسرائیل از داشتن پا محرومش کرد
بغض پزشکیان با دیدن عکس همسر مرحومش
کشورهایی همچون ایران مرکز قدرت آینده خواهند بود!
هر طرفی غیر از ایرانیها در مرزهای ما باشند بهتر است!
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه