انیمیشن «دیدی و بودی» عنوان انیمیشنی سریالی است که توسّط هنرمندان ایرانی ساخته شده و در ایّام ماه مبارک رمضان 97 از طریق رسانههای اینترنتی VOD پخش شد و تا امروز در دسترس علاقهمندان است.
اگر نمیدانیدVOD چیست، میتوانم توضیحاتی در مورد آن بدهم؛ ضمناً فکر میکنم لازم است برای تماشای این انیمیشن ابتدا بدانید پخشکنندهی آن چیست و کجا میشود پیدایش کرد.
VOD در حقیقت رسانهی تعاملی یا اشتراکی فیلم و سریال و موسیقی و موارد دیگر است که کاربرها میتوانند به دلخواه هر فیلم، سریال یا مستند و موسیقی را انتخاب و استفاده کنند. به نظر میرسد خوب است که مجبور نباشیم از میان شبکههای تلویزیونی یکی را انتخاب و به اجبار تماشا کنیم.
برای رسیدن به این امکان یا باید دستگاه گیرندهی مخصوصش را تهیّه کرد یا از طریق اپلیکیشنها و سایتهای ارائهدهنده اقدام کرد. شما برای تماشای ماهیانه یا سهماهه یا یکسالهی فیلمها و اطّلاعات آن سامانه، مبلغی را پرداخت میکنید و میتوانید به محتوای آن به صورت نامحدود دسترسی داشته باشید.
در VOD این امکان وجود دارد که فیلمهای سینمایی، سریالهای تلویزیونی، مستندهای جذّاب، برنامههای آموزشی و... در اختیار کاربران قرار بگیرد. معمولاً در صفحهای که برای نمایش لیست این ویدئوها به کاربر قرار داده شده، امکاناتی مثل جستوجو براساس نام فیلم، بازیگران، کارگردان و همچنین اطلاعاتی در مورد قیمت، مدّت زمان اجاره قرار میگیرد. هرچند اشاره به اسم چند مورد از این سامانهها تبلیغ حساب میشود، ولی سامانههای نماوا، کاناپه، آیو و فیلیمو جزئی از VOD محسوب میشوند.
-
دیدی و بودی، انیمیشن سرگرمکننده
ماجراهای هر روز «دیدی و بودی» در کارگاه، در هر قسمت به شکل جالب و خنده داری به نمایش درمیآید و بیننده را سرگرم میکند؛ البتّه سرگرم کردن بیننده و نگه داشتن آن جلوی فیلم، کار بسیار بزرگی است و خیلی از فیلمهای پرهزینهی سینما هم نتوانستهاند این کار مهم را انجام دهند؛ امّا این انیمیشن کوتاه بدون استفاده از دیالوگ (گفتوگو) و با هزینهی کم، توانسته است بینندگانش را راضی نگه دارد؛ البتّه یکی از دلایل مهم آن میتواند کوتاهی و زمان اندک آن باشد؛ ولی بیشک این تنها دلیل موفّقیّت این انیمیشن نیست.
با توجه به هزینهای که برای ساخت این اثر شده و گروه جوانی که این انیمیشن را در ایران ساختهاند باید پذیرفت که کار خوب و قابل قبولی است و میتوان آن را انیمیشنی قابل احترام خواند؛ امّا این باعث نمیشود بر ضعفهای آن چشم ببندیم. باید ضعفهای این اثر را بررسی کرد تا در آثار بعدی کارهای بهتری شاهد باشیم و این خصوصیّت خوب نقد است.
این انیمیشن با الگوبرداری از آثار خارجی ساخته شده و از شروع تا پایان آن همه چیز خارجی است؛ حتّی اسم شخصیتها و ظاهرشان هم ایرانی نیست. دیدی مردی قدبلند و چهارشانه است با هیکل درشت که بی شباهت به مکانیکها و راننده کامیونهای فیلمهای آمریکایی و ایتالیایی نیست. بودی هم رباتی است که در طراحی آن کمترین خلّاقیّت مورد استفاده قرار گرفته و شباهت زیادی به رباتهای قدیمی خارجی دارد که در انیمیشنها و فیلمهای خارجی، خصوصاً انیمیشنهای شرکت پیکسار دیدهایم. باید بگویم این نکته اگرچه ضعف به حساب میآید، در شرایط فعلی که انیمیشنسازی در ایران به مرحلهای نرسیده که صاحب سبک و نشانههای مخصوص به خود باشد، چندان هم نقطه ضعف بزرگی محسوب نمیشود؛ چراکه چشم بیشتر بینندگان انیمیشن هم به شخصیّتها و انیمیشنهای خارجی عادت کرده و دیدن این انیمیشن بیشتر از آثاری که موضوعات ایرانی و اسلامی دارند مورد توجّه قرار میگیرد؛ امّا سازندگان انیمیشن باید توجّه کنند که آرام آرام باید تقلید را کنار بگذارند و نشانههای ایرانی اسلامی کشور و فرهنگ خودمان را در آثار خود بگنجانند تا مردم دنیا ما را در جهان با هویّت و واقعیّت خودمان بشناسند.
-
جدال آدم و ربات
منبع: مجله باران