سه‌شنبه، 1 مهر 1399

سوال در مورد اثبات قصور پزشک

پرسش :

مادر بنده، ٨ آذر امسال عمل بای پس معده نمود و یک ماه پس از عمل به دلیل آمبولی ریه فوت کردند. شرح واقعه: ١- پس از عمل جراحی، بیمار مشکل تنفسی داشت. ٢- دو روز بعد جراحی از محل میله جراحی (درن) خونریزی به وجود آمد، که با توجه به مسافرت دکتر و عدم پذیرش مراکز درمانی، اورژانس بیمارستانی که بیمار در آن عمل شده بود، بصورت تلفنی با دکتر صحبت کردند و اقدام به تزریق ٣ عدد آمپول انعقادی در فاصله زمانی چهار روز و بخیه زدن بیرونی محل خونریزی نمودند. ٣- چند روز بعد به دلیل سوراخ شدن معده یا روده، مایعات مصرفی از محل درن به بیرون شکم ریخته می شد و کم کم بیمار بدلیل عدم امکان جذب مواد غذایی ضعیف تر از حد معمول شدند. ٤- در مراجعات به مطب و با توجه به مشکل بند ٣ و همچنین مشکل تنفسی مجدد در بیمارستان بستری شد که پس از یک روز بستری، بیمار بدون درمان مرخص گردید. ٥- دو روز قبل از فوت به مطب دکتر مراجعه می گردد و دکتر بدون بررسی دقیق و پیش بینی وقوع آمبولی ریه، بیمار را با یک نسخه ویتامین و سرم قند نمک رها می کند به دلیل سن ٦١ سال بیمار، چاقی، دیابت، کم تحرکی به دلیل مشکلات عمل و بی حالی شدید، تزریق آمپول انعقادی، سابقه مشکل تنفسی قبلی، پزشک باید بررسی دقیق از وضع بیمار می کرد، زیرا تمام فاکتورهای زمینه ای برای بروز آمبولی ریه در بیمار وجود داشت. ٦- یک ماه پس از عمل جراحی و دو روز بعد از ویزیت، بیمار آمبولی ریه می کند و فوت می کند. ٧- درخواست کالبد شکافی داده شده است و شکایت در مرحله تکمیل پرونده در کلانتری می باشد. آیا قصور پزشکی رخ داده است؟ و چطور میشود آنرا اثبات نمود؟

پاسخ :
برای انتساب مسئولیت کیفری پزشک باید تقصیر حرفه ای پزشک اثبات شود. از پزشک انتظار نمی رود همه چیز را بطور دقیق رعایت کند بلکه بایستی در حد معقول و متناسب اقدام کند برای مثال بی احتیاطی و یا عدم انجام کاری که باید انجام گیرد از سوی پزشک موجب مسئولیت کیفری پزشک هست. در این مورد مرجع رسیدگی با ملاحظه مدارک و مستندات و جلب نظر مطلعین و کارشناسان و نیز انجام آزمایشات لازم تصمیم می گیرد.

منبع: گروه حقوقی میزان

نظرات کاربران