مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
این مقاله در رابطه با خطرات چاقی دوران کودکی و همچنین علل بروز این نوع چاقی اطلاعاتی را ارائه میدهد. چاقی نه تنها باعث بروز مشکلاتی در رابطه با سلامتی بزرگسالان میگردد، بلکه برای کودکان نیز مشکلات فراوانی را ایجاد میکند. نرخ افزایش چاقی دوران کودکی در 30 سال گذشته سه برابر شده و کودکان در معرض عوارض بیشتری ناشی از چاقی قرار دارند. یک رکورد آماری نشان داد که میزان چاقی در کودکان زیر سنین 6 تا 11 سال در سال 2008 تا 6/19 درصد افزایش یافته که میزان آن در سال 1980 5/6 بوده است. بنابراین، بروز چاقی به شدت کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. عوامل بسیاری وجود دارد که مسئول بروز این اختلال در کودکان میباشد. با اینحال، خطرات چاقی دوران کودکی در صورتیکه بدون درمان رها شود، به راحتی بروز خواهد کرد.
چاقی دوران کودکی عمدتا مرتبط با عادت های ناسالم غذا خوردن میباشد. چاقی یک فرایند تدریجی بوده و زمانی که کالری مصرفی توسط کودک بالا بوده و این کالری به طور کامل در بدن نمیسوزد، رخ میدهد. بنابراین، رسوب کربوهیدراتها، چربیها و کلسترول درون بدن اتفاق افتاده و در نهایت منجر به بروز چاقی میگردد. یک کودک زمانی که تودهی چربی بدن او بالای 65 درصد باشد، به عنوان کودک چاق تشخیص داده میشود. خطرات چاقی دوران کودکی در زیر بیان شده است.
چاقی دوران کودکی و بروز بیماریها
در ابتدا، ما باید از عوامل مسئول بروز چاقی آگاهی داشته باشیم. شایعترین علت این اختلال که هزاران کودک را در آمریکا و بخشهای دیگر جهان تحت تاثیر قرار داده، عادات بد غذا خوردن، مصرف غذاهای پر کالری و تنبلی و همچنین سبک زندگی نادرست و عدم انجام فعالیتهای ورزشی میباشد. به غیر از سبک زندگی بد، علل دیگری از چاقی دوران کودکی شامل عوامل ارثی و شرایط زیست محیطی میباشد. کودکانی که والدین آنها سابقهی چاقی دارند، به احتمال بیشتری در معرض بروز خطر چاقی قرار دارند. یک کودک چاق نمادی از رفاه خانوادگی و شیوهی زندگی ثروتمند میباشد. بعضی از مردم از عوارض زیان بار این بیماری آگاه نیستند. برخی از بیماریهایی که به دنبال چاقی مفرط بروز میکند شامل موارد زیر میباشد:
دیابت: کودکان چاق احتمالا از دیابت نوع 2 رنج میبرند. این بیماری در کودکان آمریکایی که به میزان بیشتری از غذاهای آماده استفاده میکنند، به میزان زیادی مشاهده میشود.
بیماریهای قلبی: به واسطهی سطح تری گلیسریدها و کلسترول خون بالا، بیماریهای قلبی در این کودکان به میزان بیشتری بروز میکند. رایجترین بیماری تصلب شرایین میباشد.
سنگ کیسه ی صفرا: در صورتیکه چاقی مفرط درمان نگردد، وقوع سنگ کیسهی صفرا در دختران چاق بیشتر از پسران چاق میباشد. این امر منجر به بروز اختلالات کلیوی میگردد.
آپنه خواب: کودکان بیش از حد چاق از اختلالات مربوط به آپنه خواب رنج میبرند. این امر باعث بروز مشکلات تنفسی شده و در صورتیکه این مشکل ادامه یابد، منجر به نارسایی قلبی در کودکان میگردد.
بیماریهای کبدی: خطرات چاقی دوران کودکی مرتبط با اختلالات کبدی میباشد که شایعترین آنها استئاتوهپاتیت غیر الکلی بوده که منجر به سیروز میگردد.
مشکلات قاعدگی: دخترانی که از چاقی دوران کودکی رنج میبرند، اغلب با بی نظمیهای قاعدگی مواجه میشوند. آنها فیبروئیدهای رحمی را در هنگام رسیدن به سن بلوغ و یا در مرحلهی قبل از بلوغ توسعه میدهند.
فشار خون بالا: این بیماری یکی از تهدیدهای بالقوهای بوده که کودکان چاق با آن روبرو هستند. فشار خون بالا فشار زیادی به قلب وارد کرده و منجر به بروز مشکلات قلبی و عروقی میگردد.
آسم: درصد زیادی از کودکانی که از چافی مفرط رنج میبرند، در معرض خطر ابتلا به آسم هستند. مشکلات تنفسی نیز به واسطهی چاقی در این کودکان ایجاد میگردد.
سندروم متابولیک: ویژگیهای سندروم متابولیک شامل سطوح غیر نرمال چربی در بدن، مقاومت به انسولین و فشار خون بالا میباشد. همهی این عوامل سلامتی کودکان را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار میدهد.
به غیر از بیماریهای بدن، چاقی دوران کودکی اثرات روانی زیادی نیز بر فرد وارد میکند. کودکان چاق دارای عزت نفس پایین و احساس حقارت ناشی از چاقی بیش از حد خود دارند. در صورتیکه این کودکان تحت مشاورهی صحیح روانی قرار نگیرند، از مشکلاتی مانند افسردگی و استرس روانی رنج خواهند برد. همهی این بیماریهای روانی که تحت تاثیر چاقی مفرط در فرد ایجاد میشود، ممکن است در طولانی مدت تهدید کنندهی جدی زندگی باشد.
وظیفهی پدر و مادر ایجاد یک سبک زندگی سالم برای فرزندان میباشد. هنگامی که چاقی مفرط این کودکان تایید شد، بلافاصله باید تحت درمانهای پزشکی قرار بگیرند. به غیر از دارو، شما باید اطمینان حاصل کنید که فرزندان شما از غذاهای سالم استفاده کرده و به صورت منظم تمرینات فیزیکی و بدنی مناسبی نیز انجام میدهند.