دنبال هر سختی، آسانی است
مرگ اندیشی، عامل مؤثری در تربیت اخلاقی و تنظیم روابط سالم و زیبا میان انسانهاست. بیشترین فایده «مرگ اندیشی» برای «زندگی» است.
شنبه، 12 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
در این فرهنگ زیبا، انسان به جایی می رسد که حتی نازیباییهای ظاهری و مادی گونه از منظر او زیبا میشود و در برابر طعن دشمن، پاسخ شگفت میدهد: سراسر زیبا بود، بسیار زیبا و پرشکوه! کمی به این صحنه زیبا و بی نظیر دقت کنیم کاخ است و غروری مکدر. قاتل پیروز، نعره می کشد: «ای دختر علی، دیدی خدا با برادرت حسین و خاندانش چه کرد؟!» آیا زینب نه پس از این همه داغ و بلا به زانو در می آید؟! آیا با شیون، مظلومیت خویش را به اثبات می رساند؟! آیا ..... اینک صدای حماسه آفرین بانو، تاریخ را به سرور وامیدارد: به خدا سوگند، جز زیبایی چیزی ندیدم؛ (ما رأیت إلا جمیلا )
مرگ اندیشی؛ نشانه زیبا اندیشی: کنون اندیشی، جای نهایت اندیشی را در جهان معاصر گرفته است. پرسش از علتهای فاعلی، مادی و صوری، بیشتر از علتهای غایی است! علتهای غایی در حال حذف شدن از زندگی فکری و جهان اندیشگی بشر است؛ زیرا به کار او در ساخت وساز دنیای مدرن نمی آید. «چرا انسان هست؟»، چندان اهمیت ندارد، ولی اینکه چگونه باید باشد، در نظر انسان سرگشته امروز مهم تر مینماید؛ در حالی که غایت نیکو و زیبا، کنون را به نیکویی و زیبایی دعوت می کند! سمت و سوی آموزه های دینی، یادآوری مرگ و پیش دید آوردن آن است.
مرگ اندیشی، عامل مؤثری در تربیت اخلاقی و تنظیم روابط سالم و زیبا میان انسانهاست. بیشترین فایده «مرگ اندیشی» برای «زندگی» است. بر این اساس، مسلمانان و شهرها و روستاهای اسلامی همیشه در کنار گورستان ها بوده، قبور برای ایشان محترم بود؛ ولی اکنون به پیروی از فرهنگها و اقوام غربی که از مرگ میهراسند، برخی گورستان ها را دور از شهرها و روستاها قرار میدهند. برگزاری مراسم های پی در پی و متناوب برای مردگان، از تشییع پیکر تا شب سوم، هفتم، چهلم، سال، یادبود و...، برای احترام و ارتباط با این زندگی ابدی بود، ولی اکنون برخی با پررنگ کردن جشنهای تولد، در پی تأسی از فرهنگ ها و سنت های به اصطلاح مدرن هستند. در حالی که وقتی در زندگانی افرادی که به پیروی از فرهنگ بیگانه تغییر ذائقه داده اند نظر می افکنیم، با اینکه شادی و مجالس نشاط زیادی دارند، چیزی که برایشان لذتی ندارد، زندگی است. اینان کسانی اند که حتی دوست ندارند نام مرگ پیششان برده شود؛ غافل از اینکه هرچه بیشتر به مرگ می اندیشیم، لذت بیشتری از زندگی میبریم!
نقش مرگ اندیشی در زندگی دین میخواهد به ما بباوراند: گل نفس ذائقة الموت. در این صورت، به جای نگرانی در پی چگونگی استفاده از این باور خواهیم بود. شخصی همه شب بر سر بیمار گریست چون روز شد او بمرد و بیمار بزیست سعدی به سبب تأثیر بسیار مرگ اندیشی در زندگی است که رسول خدا می فرماید: کفى بالموت واعظ؛ «مرگ برای پند دادن (آدمی) کافی است. خداوند در آیت شگفت قرآنی، دقیق ترین تصویر را از مرگ و زندگی ارائه میدهد. آیه ۴۲ سوره زمر، آیه ای است که مرگ را زنده تر از زندگی عاریتی میشمرد. با توجه به آن، از زندگی به سوی مرگ و عالم پس از آن، دو راه وجود می یابد: یکی موقت اما متناوب، و دیگری راه بی بازگشتی است که از آمیختن آن دو با هم، به دست می آید. راه نخست، خواب، و راه دوم، مرگ است.
خاستگاه مرگ اندیشی به ترس برمی گردد. ترس از مرگ باعث می شود آدمی همواره نیم نگاهی به پایان زندگی داشته باشد؛ ولی با نگاهی دقیق در می یابیم که بسیاری از عرفا اظهار می کردند از مرگ نمی ترسند، بلکه آن را معشوق خود میدانستند. امام علی علیه السلام نیز می فرمود: (والله لابن ابی طالب آنس بالموت من الطفل بثدی أمه.)
به نظر می آید ترس از مرگ، معلول علت دیگری است، و آن، جاودانگی دوستی است. ما چون جاودانگی دوستیم گمان می کنیم مرگ یعنی ناجاودانگی؛ از این رو، از مرگ میترسیم ، از سوی دیگر، بسیاری با اینکه میدانند مرگ پایان زندگی نیست و زندگی پس از آن ادامه می یابد، باز از مرگ میترسند؛ یعنی با تأمین جاودانگی، باز ترس از مرگ هست؛ ترس از اینکه با وجود زندگی دنیایی، چگونه زندگی ای در آخرت و پس از مرگ خواهد بود؟ اینکه می گویند «گناه نکنید تا ترستان از مرگ بریزد»، همین قسمت را تأمین می کند. بنابراین، ترس از عواقب کار نیز می تواند خاستگاه مرگ اندیشی و ترس از آن باشد، زیرا در گروه به یقین از مرگ میترسند: گروهی که آن را نیستی و نابودی پنداشته، با جاودانگی دوستی خود در تعارض می بینند، و گروهی که از عواقب کارهای نامطلوب خویش می ترسند.
منبع: اسلام و زیباییهای زندگی: رویکردی تحلیلی و تربیتی به سبک زندگی ، دکتر داود رجبینیا، صص 256-253، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی رحمة الله علیه، قم، چاپ اول، 1391
مقالات مرتبط
زمینه زیباخواهی انسان
تفکیک موارد مطلق و نسبی زیبایی (قسمت اول)
صفات و ظواهر زیبایی
نگاهی به مفهوم زیبایی در قرآن
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
هسته مرکزی اگزیستانسیالیسم
شنبه، 12 بهمن 1398
هیجان، لازمه زندگی سالم
شنبه، 12 بهمن 1398
معنابخشی دین به زندگی
شنبه، 12 بهمن 1398
سلامت روانی و جسمی
شنبه، 12 بهمن 1398
زیبا آفرینی مرگ و مرگ اندیشی
شنبه، 12 بهمن 1398
حرکت دائمی به سوی هدف و کمال
شنبه، 12 بهمن 1398
خوبی و بدی افعال
پنجشنبه، 26 دی 1398
حسن و قبح عقلی
پنجشنبه، 26 دی 1398
جمال و جلال پنهان
پنجشنبه، 26 دی 1398
تعریف زیبایی
پنجشنبه، 26 دی 1398
تازه های مقالات
خوشنویسی پس از انقلاب اسلامی ایران
خوشنویسی در عصر پهلوی
نماز کن فیکون روز جمعه چگونه خوانده می شود؟
کالری نان چند غله چقدر است؟
چگونه به خداى نادیده ایمان بیاوریم ؟
خطای آدم تقاص بشر
آشنایی با آداب و رسوم جالب شب یلدا در قزوین
قد و وزن و دور سر نوزاد 9 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 12 ماهه
قد و وزن و دور سر نوزاد 11 ماهه
بیشترین بازدید هفته
نحوه خواندن نماز والدین
مهم ترین خواص هویج سیاه
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
اختراعات آلبرت انیشتین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
شوکه شدن بهمن هاشمی از نقاشی نامرئیاش در شبکه سه!
قطع برق این بار در آنتن زنده تلویزیون
۴ ترفند برش هندوانه برای شب یلدا
مسلط بودن نوجوان ۱۲ ساله همدانی به ۹ زبان زنده دنیا
خاصیت شگفتانگیز آب انار بر دستگاه گوارش
پاییز زیبای تالش
حالوهوای مزار شهید صفیالدین در ضاحیه
هجوم مردم سوریه به دستگاههای خودپرداز پس از ۱۰ روز عدم فعالیت
تشییع سید حسن نصرالله چه زمانی برگزار میشود؟
جایی که سود را از مرگ به جیب میزنند!
پرواز فلامینگوها در میانکاله
هیچ جا برای بیبی امن نیست!
روایتی از یک دیدار پدرانه
اجرای خونه مادربزرگه در تالار وحدت
طلبهای که یکی از بزرگترین آرزوهای امام را عملی کرد!