راجع به یوگای خنده چه میدانید؟

در 20 سال اخیر تحقیقات مختلفی در مورد خنده و تأثیرات مثبت آن انجام شده است. خنده بر روی بسیاری از بیماری های جسمی و روحی تاثیرگذار است و امروزه واژه «خنده درمانی» در کنار موسیقی درمانی، تئاتر درمانی و مواردی از این دست، وارد واژگان درمانی شده و مورد توجه قرار دارند.
جمعه، 22 فروردين 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
راجع به یوگای خنده چه میدانید؟

تاثیر فوق العاده یوگای خنده

یوگای خنده یا تمرینی که برای ترغیب خود به خنده می باشد را بارها شنیده ایم . متخصصان توصیه می کنند خندیدن برای سلامت جسم و روح عالی است، اما چه کنیم اگر روحیه شوخ طبعی نداریم و به راحتی از دیدن بازی کودکان، قدم زدن در طبیعت و… شاد نمی شویم؟
 
شفابخش بودن یوگای خنده
گرچه بسیاری از افراد بر این باورند شاد بودن نیاز به ابزارهای خاصی دارد و نمی توان به راحتی این شیوه را در زندگی روزمره گنجاند اما یوگای خنده یکی از بهترین روش های شاد بودن در زندگی است که به رغم تاثیرات فوق العاده فوری هنوز بعضی افراد حتی نام آن را هم نشنیده اند.

یوگای خنده را نخستین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی پزشکی هندی به نام مادان کاتاریا در بمبئی مطرح کرد. وی با توجه به شناخت و بررسی فواید خنده بر سلامت، روزی تصمیم گرفت خنده را به عنوان یک شیوه وارد زندگی روزمره کند و نشان دهد برای خندیدن نباید منتظر بهانه بود.

بر اساس این تصمیم به پارک نزدیک منزلش رفت و همراه با چند نفر که آنجا بودند ، تمرین برای خندیدن را آغاز کرد. گرچه این پارک را شاید بتوان اولین باشگاه یوگای خنده معرفی کرد اما امروزه این اقدام چنان مورد توجه قرار گرفته که هزاران باشگاه خنده در بسیاری از کشورهای دنیا راه اندازی شده است.
 
یوگای خنده و روزی برای شاد بودن
یوگای خنده مفهومی منحصر به فرد است که نشان میدهد هر کسی بدون دلیل خاص، شوخی و حتی داشتن روحیه شوخ طبعی می تواند بخندد. در انجام این تکنیک که در قالب گروه شکل می گیرد، افراد سعی می کنند با برقراری تماس چشمی مطلوب با یکدیگر و توجه به خصیصه های کودک درون خود و فارغ از روزمرگی ها بخندند. گرچه شاید ابتدا خنده ها تصنعی باشد اما خیلی زود افراد احساس خنده واقعی را در وجود خود درک می کنند.

علت نامگذاری چنین تمریناتی به نام یوگای خنده از این جهت است که مانند دیگر تمرینات یوگا، در این حالت نیز تنفس عمیق به عنوان یک اصل مهم ریلکسیشن و کسب آرامش مورد توجه است.

در واقع تنفس عمیق سطح بیشتری از اکسیژن را به مغز و بدن می رساند که می تواند منجر به افزایش انرژی، احساس سلامت و حال خوب شود. از لحاظ علمی ثابت شده بدن میان خنده خود به خود و خنده ارادی تفاوتی قائل نمی شود و به همین دلیل در هر دو حالت از فواید فیزیولوژیک و روان شناختی خنده برخوردار خواهد بود.
 
آنچه سبب تاثیر فوق العاده یوگای خنده است
بر اساس آنچه بررسی های علمی ثابت می کنند، بدن ما برای اینکه از فواید خنده بهره مند شود نیاز به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خنده مستمر دارد، حال آنکه بیشتر خنده های روزمره ما در حد لبخند و بسیار کوتاه تر از آن است که سبب تغییرات و تاثیرات مطلوب در بدن شود، اما در قالب تمرینات یوگای خنده می توان این مدت را فراهم و به شکل ارادی سعی کرد بدن تحت تاثیر این فواید قرار گیرد. از طرفی خنده زمانی مفید خواهد بود که واقعا عمیق باشد و با تمام وجود احساس شود.

مزیتی که طی تمرینات یوگا خنده فرد با تمام علاقه و هیجان فقط می خندد، بدون اینکه نگران ناراحت شدن دیگران یا قضاوت از طرف اطرافیان باشد. خنده های تصادفی ما در طول روز تا حد زیادی به عوامل بیرونی بستگی دارد اما به کمک یوگای خنده می آموزیم حتی روزمرگی های زندگی و شرایط مختلف آن می تواند بهانه خوبی برای شادی و خنده باشد. در این صورت به تدریج خندیدن در وجود فرد نهادینه می شود و روشی است که از اثر مثبت آن برخوردار خواهد شد.
 
راجع به یوگای خنده چه میدانید؟
 
بهبود روحیه و وضعیت جسمانی مبتلایان به سرطان
انجام جلسات منظم یوگای خنده نه تنها چراغ امید تازه ای در زندگی مبتلایان به سرطان روشن می کند، بلکه با توجه به مطالعات انجام گرفته، خندیدن سلول های سیستم ایمنی بدن را در برابر مقابله با ویروس ها و سلولهای سرطانی مقاوم می کند. در واقع خنده عمیق و مستمر تاثیر فوق العاده ای بر روند درمان دارد.

امروزه یوگای خنده در برخی کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا به عنوان یک روش مکمل در مراکز درمانی سرطان اجرا می شود تا به بیماران و نزدیکان آنها در جهت کنترل درد و بیماری کمک شود. در سال ۲۰۱۵ میلادی، بررسی علمی یکی از پژوهشگران ایرانی راجع به تاثیر یوگای خنده پیش از انجام جلسات شیمی درمانی در فرانسه ارائه شد که نشان می دهد خندیدن نقش یکی از پروتئین هایی که تاثیر قابل توجهی بر نتیجه شیمی درمانی دارد را تغییر می دهد.

پس از این موفقیت چشمگیر باشگاه های یوگای خنده در تهران نیز راه اندازی شد. البته باید اشاره کرد باشگاه های یوگای خنده برای این گروه از بیماران نیز تنها با هدف بهبود روحیه و لذت از زندگی فعالیت دارد و به رغم تاثیرات مطلوب بر وضعیت سلامت، مرکز درمانی محسوب نمی شود.
 
یوگای خنده و نگرش مثبت معلولان به زندگی
شرکت معلولان جسمی و ذهنی در تمرینات یوگای خنده سبب بهبود موثر توانایی های حرکتی و قابلیت های گفتاری می شود. بررسی در مورد وضعیت معلولانی که با ویلچر حرکت می کنند حاکی از آن است شرایط جسمی و سلامت روان آنها بهبود می یابد.

از طرفی گنجاندن این برنامه ها در مدارس کودکان نابینا و ناشنوا تاثیر خوبی در پذیرش معلولیت و نگرش مثبت تر به زندگی و خوشبختی در آنها دارد. از همین رو، در برخی کشورها از جمله هند و فرانسه توجه جدی به این مقوله شده و ۲ تا ۳ جلسه در هفته شرکت در جلسات یوگای خنده برای معلولان اجرا می شود.
 
راجع به یوگای خنده چه میدانید؟
 
امید به زندگی سالمندان با یوگای خنده
گروه دیگری از افراد جامعه که تمرینات یوگا خنده می تواند برای آنها بسیار مطلوب باشد، سالمندان هستند. این در حالی است که جمعیت جوان امروز، جمعیت سالمند فردا خواهد بود و بهتر است از هم اکنون برنامه های بهبود کیفیت زندگی آنها در نظر گرفته شود. سالمندی پدیده ای است که با کاهش تحرک، بروز بیماری های جسمی مختلف، تحلیل شناختی و قابلیت های ذهنی و… همراه است.

همچنین افراد در سنین بالا چندان دسترسی و تعاملی با محیط پیرامون خود ندارند که می تواند زمینه ساز اختلالات روانی از جمله افسردگی و بی حوصلگی باشد اما یوگای خنده در این شرایط تمرین ایده آلی است که می تواند قدری حرکات ملایم، احساس شادی، کاهش افسردگی و بهبود روحیه و خلق و خو را برای آنها رقم بزند. ضرورت چنین برنامه هایی به خصوص برای سالمندانی که در آسایشگاه زندگی می کنند، بیشتر خواهد بود.
 
یوگای خنده و بهانه ای برای خندیدن
روز جهانی خنده در سال ۱۹۹۸ میلادی به ابتکار پزشکی هندی به نام مادان کاتاریا ، موسسیوگای خنده به تقویم مناسبت های جهانی رسید و سالانه این روز در بسیاری از کشورها به عنوان اقدامی مثبت در جهت آرامش و شادی مردم دنیا باعث برگزاری جشن می شود. هدف از انجام چنین مراسمی ایجاد آگاهی عمومی برای اتحاد و صمیمیت مردم به کمک خنده و شادی است.

بیشتر برنامه های چنین مراسمی مبتنی بر «یوگای خنده» است که تاثیر بالایی در پذیرش این اقدام دارد. با توجه به شناخت فواید خنده و به خصوص یوگای خنده، امروزه در ۱۰۵ کشور دنیا باشگاه هایی به این تمرین اختصاص یافته است.


منبع: سایت راستینه


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.